Неделя 20-та след Петдесетница

3 ноември (21 октомври ст. ст.) 2019 г.

Една пожълтяла от времето детска рисунка постави началото на днешното ни пътешествие:

Вглеждайки се внимателно в образа, първа Йоана Караиванова разпозна скъпия на сърцето ни и най-голям български закрилник – свети Йоан Рилски, Чудотворец. Кое бе подтикнало малкия художник да се опита да пресъздаде този свят образ? Как стана така, че Йоана успя да го разпознае, въпреки неголямата прилика? Не е ли сърцето, което ни говори в нас? Не са ли светиите истинските и най-големи будители на България?

Преди да си отговорим на тези въпроси и да се впуснем из дебрите на „Рилската пустиня”, се помолихме на свети Йоан, изпявайки обичания от всички тропар „Покаяния основание”:

Отправихме поглед към житието на свети Йоан Рилски. С много обич и почит към светеца децата разказваха запомнени от тях моменти, а ние преподавателите само допълвахме техния разказ. Удивлявахме се на безбройните чудеса, но още повече – на безпримерния подвиг на свети Йоан.

Присъствахме на чудната духовна среща между свети цар Петър и преподобния отшелник – единият, облечен в цялата възможна власт като човек, другият – много по-величествен, облечен в крайната мяра на смирението. После заедно с овчарите ядохме сланутък. Научихме що за растение е това, но заедно с това разбрахме нещо много по-важно – свети Йоан ни показа сладкия вкус на духовната храна. Тази духовна храна ни подбуди да възкликнем: „Радвай се, райско цвете, цъфнало на скалите на Рилската планина!” и да отправим нашите съкровени молитви към светеца:

Свети Йоане, Рилски чудотворче, на теб се моля за:

„Радвай се, райско цвете, цъфнало на скалите на Рилската планина!”

Здраве и щастие на моето семейство и най-близки хора. Моля ти се да благословиш нашата страна и да се молиш за нас на Господа. (Сия)

Да ми е по-лесно в училище. Да съм винаги щастлива, винаги. (Йоана К.)

Мир навсякъде и на душата ми, на семейството ми и дори на враговете ми. Моля, моли се за нас, потъналите в грехове. (Анна Мария)

Спасение, здраве и благополучие. (Серафима З.)

Щастие, спасение и любов. (Маги)

Спасение, изцерение и любов. (Илияна)

Моля те да помагаш на целия български народ да преодолява всички изкушения на този свят. (Серафима Г.)

И така, по молитвите на свети Йоан Рилски, ние разбрахме – истински будители на един народ са тези, които събуждат душите ни за добри мисли и постъпки; тези, които и с живота и с отшествието си от този свят не престават да помагат на всички нас!

Обещахме си да не забравяме завета на свети Йоан, който и до днес ни говори: „...и вие бъдете едно, имайте мир в себе си... И Апостолът ни учи, като казва: „Имайте святост и бъдете в мир с всички, защото без това никой не може да види Бога”.

Въпроси, които ни вълнуваха:

– Коя храна е полезна и коя вредна? За духовната храна, за Макдоналдс и за това как срещу всяка отрова има противоотрова.
– Какво означава „бесноват”? Този въпрос на Маги беше провокиран от случката с изцеления бесноват от житието на свети Йоан Рилски.
– Кой е този глад у човека, който ни кара да четем книги, да гледаме филми, да се любуваме на картини и т.н.?

Нашето пътуване през детските очи:

Приветстваме с „добре дошла” нашата най-нова пътешественица – Екатерина!


sunday.school@bulgarian-orthodox-church.org

© Българска Старостилна Православна Църква — Официална интернет страница