Слово по случай 18-годишнината от кончината на игумения Серафима (Ливен)

Произнесено в манастир „Покров Богородичен“ на 5 юни (23 май ст. ст.) 2022 г.

В името на Отца и Сина и Светия Дух!

Днес, скъпа майко игумения Серафима, скъпи отци, братя и сестри, отбелязваме със заупокойна молитва годишнината от раздялата си с обичната ни матушка игумения Серафима (Ливен). Все по-малко стават онези, които лично са общували духовно с нея. Ето, аз самият съм я зървал за кратко по време на богослужение, чувал съм от нея малко, но незабравими думи, които пазя в сърцето си.

Земният живот на матушка игумения Серафима преминава в духовен подвиг. Закърмена в духовния живот от своя духовен отец светител Серафим, тя в най-висока степен унаследява неговите добродетели и святост. Бъдейки човек с благородство по произход и характер, надарена с природни духовни и умствени дарования, матушка Серафима успява да ги култивира чрез смирение в служение на Бога, Църквата, ближния и да даде богат духовен плод. Плод на святост, който е освещавал онези от общуващите с нея, които са били възприемчиви към светостта. Плод на духовна и богословска проницателност, намерили израз в автентична светоотеческа църковна позиция, заета от нея по време на съдбовните изпитания за Православието в България и получила продължение в църковната позиция на нашата Църква.

Как да станем съпричастни към духовното богатство на матушка Серафима? Като се запознаваме с публикуваните спомени за нея, когато четем публикуваните ѝ духовни наставления и особено когато с доверие към нея ги спазваме и се стремим да ги изпълняваме.

От друга страна, трябва да сме предпазливи, когато чуваме от наши братя или сестри твърдения от типа: „В тези случаи матушка казваше еди-какво си“, „Матушка мислеше еди-как си“, „Матушка еди-какво си не би одобрила“ и други подобни. За съжаление, нерядко става така, че с откъснати от контекста верни или недотам верни думи на духовен авторитет ние искаме да подкрепим и наложим свои собствени мнения и оценки.

Послушанието към Христовата истина, към автентичния глас на Църквата е основа за постигане на свят живот в Христа. Животът и делото на матушка Серафима е пример за това. Когато полагаме усилия да задълбочим нашата църковност, когато се вграждаме по-пълно в Църквата с дух и истина, тогава се приобщаваме все по-пълно към духовното богатство на Църквата, тогава започваме да разбираме все по-ясно и духовното богатство, завещано ни от матушка игумения Серафима. Богатство на смирение, богатство на разсъдителност, богатство на вярност към Христа, богатство на любов, която матушка игумения Серафима изливаше и вярваме, че продължава да излива обилно върху всички ни. Амин!

† Созополски епископ Серафим