Българска Православна Старостилна Църква

ПАСХАЛНО СЛОВО

Ти слезе при мене дори в ада, прокара за всички път към възкресението, и пак възлезе, като ме взе на раменете Си и ме заведе при Отца“ (Октоих, глас четвърти, кръстовъзкресен канон, песен осма, втори тропар)

Възлюбени във възкръсналия наш Спасител братя и сестри, чеда на Светата Православна Църква!

Богатство от истина, дълбина от смисъл, ухание на непобедим живот таят в себе си тия църковно-песенни слова.

Богочовекът Христос слезе в ада, за да изведе оттам неговите пленници – поразения от греха и смъртта човешки род, слезе и в ада на моята и твоята душа, за да я избави от него. Той слезе в ада, та чрез смъртта Си да проправи път за твоето възкресение, за моето възкресение, за възкресението на всички човеци. Умря, за да срази нашата смърт, възкръсна, за да направи Своето възкресение наше възкресение – на всички човеци. „Възкресението Христово е и наше възкресение, на лежащите долу“ – казва свети Симеон Нови Богослов. Да, Христовото Възкресение е възкресение на човека с душа и тяло, а това означава влизане на човека във вечния живот.

Възкресението не идва след смъртта, а чрез смъртта. Чрез смъртта Си, чрез единствената в историята на човечеството живоносна смърт Христос Бог победи смъртта, съкруши дявола със собственото му оръжие, а чрез възкресението Си дарява на човека вечен живот. Дарява го така, както ни дарява и временния живот. Човекът не избира раждането си, а само начина на живот след него; той също така не избира възкресението си, а само начина на възкресения живот във вечността. Пред човека е открит проправения от Спасителя път към възкресението. По този път човекът получава възможност да влезе в общение с Бога и да намери истинския живот. Възкръсналият и Възкресителят ни зове да го последваме по този път, готов е да ни вземе върху раменете Си, за да ни заведе при Своя Отец и при нашия Отец. Всемогъщият с любов и кротост призовава Своето създание свободно да избере начина на възкресения си живот в безкрайността на бъдещия век. Въплътеният Син Божий ни приканва да поверим сами себе си, един друг и целия си живот на Него, Умрелия и Възкръсналия, Победителя на смъртта и Възкресителя. Приканва ни свободно да изберем послушанието към Него като път към истинската свобода, като път към смъртта заедно с Него и чрез нея – към възкресението и живота в Него, защото Той Самият е Пътят и Животът (срв. Иоан. 14:6). А Той цял е в Своите заповеди, по думите на свети Марк Подвижник. Те са заповеди и на Бог Отец и са живот вечен (срв. Иоан. 12:50). Пазенето на Христовите заповеди, животът според тях е вече пътуване от смъртта към живота, изкачване по тесния и стръмен път, вървеж до изнемога и заедно с това покой върху Христовите рамене.

„Ти слезе при мене дори в ада, прокара за всички път към възкресението, и пак възлезе, като ме взе на раменете Си и ме заведе при Отца“. Дано съумеем поне отчасти да вникнем с ум и сърце в смисъла на тия слова, да попием живителни капки от тяхната истина, да усетим полъх от благоуханието им. И да заживеем с небесната Всеистина, че Синът на Живия Бог, Синът Човешки, Богочовекът Христос драговолно обедня, за да се обогатим ние; прие образ на роб, за да ни дари свобода; претърпя унижение и позор, за да ни прослави; умря, за да ни избави от смъртта; слезе в мрака на преизподнята, за да осветли пътя ни към възкресението; възкръсна, за да стане наш Възкресител и да ни направи съобщници на славата Си в бъдещия век. На Него заедно с безначалния Му Отец и с Пресветѝя, Благ и Животворящ Дух – единосъщна и неразделима Троица – да въздадаваме и ние чест и поклонение, благодарение и слава сега и всякога, и във вечни векове. Амин!

Христос воскресе! Воистинну воскресе!

Триадицкий епископ Фотий

Пасха Господня, 2015 г.


© Bulgarian-Orthodox-Church.org