Българска Православна Старостилна Църква

Писмо от Негово Преосвещенство Етнийския и Портландски епископ Авксентий


11 ОКТОМВРИ СТ. СТ. 2018 г.
св. дякон Филип

До Негово Всепреподобие йеромонах Серафим, секретар на Архиерейския Синод на Българската Православна Старостилна Църква, катедрален храм Успение Богородично, София, България.

Драги и уважаеми отец Серафим, благословете.

Искрено Ви благодарим за поканата, отправена от името на нашия обичан и почитан брат и старец митрополит Фотий, първойерарх на Архиерейския Синод на Българската Православна Старостилна Църква до митрополит Хризостом и мен да участваме в прославлението на Неврокопския митрополит Борис и церемонията на официалното му причисляване към лика на светилниците на съвременното Православие, които са се показали истински мъченици за вярата и буквално са били „свидетели до кръв“ на победата на вярата ни над враговете на Христа и на Православната Църква през миналото столетие.

Убийството на светия мъченик Борис през 1948 г. печално сложи край на живота на един истински свят, традиционен и образцов човек на Църквата. Но в същото време, неговото преминаване от този временен живот като свидетелство за несвършващия живот в Христа, както и неговото навлизане в паметта на всички православни като сияйна светлина сред светците и мъчениците на Църквата и като звезда в небосклона на многото велики български мъченици и светци, лъчезарно просияли във вярата, са събития, които прославят светите традиции, които той е защитавал и премахват всяка печал, носейки ни радост чрез неговия пример и святост.

Като правя пред Вас смирен поклон и Ви моля да ни простите заради нашето физическо отсъствие от предстоящото празненство, при това уверявайки ви отново в нашето духовно присъствие сред вас, моля Ви са предадете моите искрени приветствия на събора от клирици и вярващи, към чийто глас ние добавяме нашето „Свети свещеномъчениче Борисе, моли се за спасението на душите ни“.

Най-малък сред Вашите предани братя,
† Етнийски и Портландски епископ Авксентий с митрополит Хризостом, бивш епископ на Етна.


inform@bulgarian-orthodox-church.org