Последна промяна:
11.06.2010 17:45

Триадицкий Епископ Фотий

Проповед в Неделя на всички български светци

english | русский

Днес, възлюбени, е ден за духовна прослава на нашите родни небожители, на нашите духовни отци и майки, които са засвидетелствували и свидетелствуват, че нашето потекло е от небето, че човекът е истински човек, когато живее с Бога и гледа на ближните като на част от самия себе си, възприема ги искрено и добросърдечно, и им служи със смирение и любов.

В какво се изразява днешният празник и какъв е нашият дял в него? Само в това ли е празникът – богослужение, сетне вкусваме благословена храна, говорим си кратко или по-дълго – и си отиваме! И с това сякаш празникът се изчерпва! Не, разбира се! Съвсем не в това е същината на празника!

Ние сме призвани да участвуваме в този празник – не да присъстваме на него, а именно да участвуваме! А този празник не се ограничава с днешния ден – днешният ден е само неговата най-ярка изява! Да имаме по същество дял в този празник, да участвуваме в него, ще рече – в нашата, макар и малка вяра – да се приобщим към живота на нашите родни застъпници пред Божия престол. А за да се приобщим към техния живот, потребно е да пожелаем да живеем с Бога, в Бога; потребно е да искаме да сме и да бъдем, а не да имаме!

Не да притежаваме, да имаме – земни блага и човешки души; не да се борим за бучка пръст; не да искаме да поставяме в зависимост човешки личности, защото имаме нужда да бъдем обичани и ценени; не да искаме да отрупваме сърцата си със земно имане! А да искаме да сме и да бъдем! Да сме и да пребъдем Христови; да сме и да бъдем смирени служители на нашите ближни в име христово; да сме и да бъдем чеда на нашите родни небожители! Ето това, възлюбени, е условието, за да участвуваме в днешния празник!

Ала не само това! Струва ми, че не ще преувелича, ако кажа, че това е условието просто да живеем като християни. Съзнателен наш избор да бъде изборът да сме и да бъдем! Съзнателно и решително да отхвърляме избора искам да имам, да притежавам, да владея, да бъде мое! Този избор предполага, че средоточие на живота ни, на смисъла на този живот сме самите ние: аз искам да имам, искам да притежавам, искам да владея, искам да ме ценят, искам да ме обичат, искам да се вслушват в мене, искам..., искам..., искам...

Наши родни небожители, простете ни и ни помогнете! Помолете Спасителя Христос да възкреси душите ни, та да оживеем в Него, да възжелаем – от цялото си същество – да сме и да бъдем, а не да имаме, да възжелаем да живеем за небесната правда, за вечния живот в Христа Иисуса, нашия Господ, Който заедно с Неговия Отец и с Благия и Животворящ Дух да бъде препрославен сега и всякога и във вечни векове! Амин.

Бележки

1.Проповедта е произнесена от Негово Преосвещенство Триадицкия епископ Фотий в храм „Успение на Пресвета Богородица“, София. Вж. също видеозапис на същата проповед.


(c) Bulgarian-Orthodox-Church.org