Последна промяна:
05.06.2009 15:55

Триадицкий епископ ФОТИЙ

Слово по случай първата годишнина от кончината на архимандрит Сергий (Язаджиев)


Манастир Покров на Пресвета Богородица, Княжево — София (21 май/3 юни 2009 г.)

(звукозапис)

На днешния ден преди една година, възлюбени, отец архимандрит Сергий се пресели във вечността — там, където няма вчера, днес, утре, няма дни, месеци, години. А ние с вас все още плаваме в потока на времето, в потока на тежко, на усилно за Църквата време. Своя път в потока на времето о. Сергий беляза с всеотдайно, напълно безкористно служение на светата Православна Църква. Как насъщно се нуждае днес Църквата от всеотдайни и безкористни служители! От служители с едно лице, от служители, на които органично са чужди всякакво лицемерие, лукавство, пресметливост, обиграност, жажда за материални облаги. Простодушната и гореща любов на о. Сергий към Православието, всеотдайното му и безкористно служение на Църквата като непомръкващ лъч ще прорязват надвисналите над църковния небосклон тъми, ще оставят незаличима диря в паметта на всички, които го познаваха.

В нашето разломно време Църквата и нейният авторитет не се нуждаят от външно нагиздена, но съсухрена откъм смисъл реторика, не се нуждаят от публицистично остроумие или политическа гъвкавост, а от любов към истината, от прямота, честност, от всеотдайност и безкористност у нейните служители. Да съзнавахме каква огромна отговорност носим ние, служителите на Църквата за човешките души. Ние можем да посочим на людете пътя към храма, можем да ги посрещнем в храма и да бъдем трепетни невестоводители на душите им към Жениха Христа. И обратно, пак ние можем и да ги отблъснем завинаги от вярата и Църквата, можем скверно да похитим душите — и не само душите им — за себе си, вместо да ги доведем при Христа. Никога и при никакви обстоятелства фалшът и лъжата не могат да бъдат допустимо средство, с което да се съхраняват авторитетът на Църквата и на Христовата истина! Никога и при никакви обстоятелства ние, служителите на Църквата, пък и всички нейни верни чеда, не бива да бягаме от истината, да се крием от истината, да преправяме истината, колкото нелицеприятна или изобличаваща да е тя за нас! Само ако неподкупно обичаме истината, ние можем да бъдем истински служители и истински чеда на Църквата, която, по думите на Апостола, е „стълб и крепило на истината” (1 Тим. 3:15), можем с вяра и надежда да продължим плаването си в потока на времето до мига, в който Господ ни призове във вечността.

Сред мрака и духовната оскъдица на нашето време споменът за всеотдайността, детското въодушевление и безкористността, с които о. Сергий служеше на Христовата Църква, носи светлина и отрада. Този спомен непосредствено поражда и подбуда да се помолим топло, с любов за душата на Христовия служител о. архимандрит Сергий – всемилостивият Господ да я упокои във вечните Си обители – там, дето няма болка, печал, нито въздишка, но безкраен живот. Амин.home | index

© Издание на Българската Старостилна Православна Църква
http://bulgarian-orthodox-church.org
При предявени претенции за авторски права върху текстове от библиотеката те ще бъдат изключени от общодостъпния й фонд.
Any claim to authorship infringment could be respected by suspending the unit from the generally accessible area of this library.
Отзиви, съобщения [guestbook]