Неделя 18. след Петдесетница

16 октомври (3 октомври ст. ст.) 2022 г.

Пресвета Богородице,
„Ти си чудно украшение на верните, изпълнение на пророците,
слава на апостолите и украшение на мъчениците,
похвала на девството и предивен покров над целия свят“

(служба на Покров Богородичен, 3 стих на „Господи возвах“)

През изминалата седмица Пречистата Дева Владичица Богородица отново простря своя свят покров над измъчените ни от грехове души! И тази неделя всички ние, успокоени от майчината ѝ милувка, с радост и надежда намираме пристан отново в любимия храм, посветен на Богородичното успение. И нека ни води тази, която изпълни Божия закон в съвършенство; която стана за нас стълбата, предвидяна от Иаков (Бит. 28:12). Тази чудна стълба свързва човешкия род с безначалния му Отец и в същото време ни посочва стъпалата-добродетели, по които доброволно да се изкачим.

Тръгваме и ние с развълнуваните дечица, за да разгледаме останалите блаженства от „Съкровищницата на добродетелите“:

На днешното занятие приветстваме с „добре дошли“ любознателната Екатерина, която толкова внимаваше във всяка дума, че не ѝ остана време за рисунки; по-малкото ѝ братче Лазар и усмихнатата Айя, както и послушните двама братя Иван и Сава!

Все още сме в класната стая. Говорим за блаженствата. Чиновете са пълни с деца, които искат да знаят. Имаме си и днешен „герой“ – не съм пристрастна, но е отново Филип, който издържа прав цялото занятие, за да не остави своя нов приятел Делян самичък. Децата леко шумолят в очакване да разгледаме старателно направените рисунки... Времето сякаш е спряло.

И в този момент осъзнавам: деца, родители, учители и пастири са се сменяли през годините тук, в любимия ни храм. И върху всички тях Небесната Царица щедро е простирала, простира и ще простира своя честен покров!

Прозорчето-безвремие се затваря и ето ни отново във властта на времето. Времето – така необходимо ни, за да успеем да се изкачим по стъпалата-добродетели!

Е, тръгваме ли? Време е!

Нашето пътуване през детските очи:


sunday.school@bulgarian-orthodox-church.org

© Българска Старостилна Православна Църква — официална интернет страница