Българска Православна Старостилна Църква

ПОСЕЩЕНИЕ НА НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ТРИАДИЦКИЯ МИТРОПОЛИТ ФОТИЙ В МОЛДОВА И УКРАЙНА

От 9 до 16 май (н. ст.) Негово Високопреосвещенство Триадицкият митрополит Фотий посети енории и манастири на Руската Православна Задгранична Църква (РПЗЦ), наша Църква – сестра, в Република Молдова и Украйна.

На 10 май Негово Високопреосвещенство митрополит Фотий, заедно с Техни Преосвещенства Кишиневския и Молдавски архиепископ Георги и Чимишлийския епископ Антим бяха приети от Негово Високопреосвещенство митрополит Агатангел, първойерарх на РПЗЦ. Срещата се състоя в Синодалното представителство на РПЗЦ в Одеса. Комплексът се състои от катедрален храм, посветен на св. Архангел Михаил, резиденция на Първойерарха, помещения за нуждите на Синода и на семинарията „Св. св. Кирил и Методий“, монашески килии, благотворителна трапезария, зала за срещи и други.

Същия ден Негово Високопреосвещенство заедно с придружаващите го архиереи посети женския манастир, посветен на св. Йоан Шанхайски, в село Егоровка, недалеч от Одеса. Манастирът е основан от Нейно Преподобие игумения Александра (Чернявская), събрала в обителта си сестри от много държави, включително и от България.

На 14 май (н. ст.) Негово Високопреосвещенство Триадицкият митрополит Фотий присъства на всенощното бдение в манастира „Възкресение Христово“ в село Сагайдакул Ноу в Република Молдова. Манастирът е основан от Негово Преосвещенство Чимишлийския епископ Антим (Тудос) в живописна местност недалеч от столицата на Молдова, Кишинев. Службата бе отслужена на църковнославянски език от свещеник Симеон Калоев, бесарабски българин от село Чадър Лунга и йеродякон Пантелеймон (Орманов) от България. На клироса пееха Кишиневският и Молдавски архиепископ Георгий и йеромонах Алексей (Калоев) – син на свещеник Симеон Калоев.


Може да видите още снимки във Фотоалбума от службата

На 15 май (н. ст.) митрополит Фотий и Негово Преосвещенство Кишиневският и Молдавски архиепископ Георги отслужиха света литургия в храма „Покров на Пресвета Богородица“ в гагаузкия град Конгаз (Гагаузка автономна област на Република Молдова) в съслужение с протоиерей Василий Изикли, йеромонах Алексей (Калоев), свещеник Симеон Калоев и с участието на йеродякон Пантелеймон (Орманов).


Може да видите още снимки във Фотоалбума от службата Видеорепортаж от службата