Българска Православна Старостилна Църква

СЪОБЩЕНИЕ
от името на Църковния съвет на Българската Православна Старостилна Църква

Обични в Господа отци, братя и сестри,

Известяваме ви с радост, че диалогът за установяването на официално църковно общение между Българската Православна Старостилна Църква и Църквата на истинските православни християни в Гърция бе доведен до успешен край. На 26 януари (13 януари, ст. ст.) 2015 г. Негово Преосвещенство епископ Фотий, председател на Синода на Българската Православна Старостилна Църква, се срещна с Негово Блаженство архиепископ Калиник и архиереи от Синода на Църквата на истинските православни християни в Гърция. По време на разговора от двете страни бе потвърдено, че не съществуват пречки от вероизповеден характер, които да препятстват установяването на официално църковно общение между двете църкви сестри. В резултат на това взаимно утвърдено разбиране Негово Преосвещенство епископ Фотий постави подписа си под общия еклесиологичен документ, озаглавен „Истинно Православната Църква пред лицето на икуменическата ерес. Догматически и канонически въпроси ”, наред с подписите на предстоятелите на трите църкви сестри – Църквата на истинските православни християни в Гърция, Руската Православна Задгранична Църква и Румънската Православна Старостилна Църква.

Двете страни потвърдиха, че канонично-административният проблем с наличието на структури на Гръцката Църква на истинските православни християни в България ще бъде решен въз основа на правилата на Светата Православна Църква, отнасящи се до взаимоотношенията между самоуправляващи се църкви сестри. След като гръцката страна, в братско взаимодействие с българската страна, извърши необходимото в това отношение, ще бъде договорена и своевременно оповестена датата за съвместното отслужване на св. литургия.

София, 1 февруари (19 януари ст. ст.) 2015 г

Среща с архиереите от Светия Синод на Църквата на ИПХ на Гърция

Подписване на еклесиологичния документ „Истинно Православната Църква пред лицето на икуменическата ерес. Догматически и канонически въпроси"


(c) Bulgarian-Orthodox-Church.org