Българска Православна Старостилна Църква

ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА
ПО ОТЕЧЕСКИЯ ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР
СВЕЩЕН СИНОД НА ПРОТИВОСТОЯЩИТЕ

Прот. № 680
До Негово Преосвещенство
Триадицкия епископ Фотий
София, България

Фили, Атика
11 октомври (ст. ст.) 2013 г.
† Св. дякон Филип

МИРНО ПОСЛАНИЕ

Преосвещени и възлюбени в Христа наш брате и съслужителю, Триадицкий епископе Фотий, Първойерарше на братската Българска Православна Старостилна Църква, прегръщаме Ви радостно с увереността, че Христос е посред нас и е бил и ще бъде во веки. Амин!

Възведен по Божия милост и с гласовете, и с настояването на членовете на Йерархията на нашия Свети Синод в неговото последно четиридесето заседание (4/17.10. 2013 г.) в длъжността Оропски и Филийски митрополит, както и [в длъжността] Председател на Синода, бързам чрез настоящото Мирно послание да уведомя официално за това възлюбеното ни Ваше Преосвещенство и братската Ваша Българска Православна Старостилна Църква, отправяйки същевременно към нея сърдечен поздрав и целование на любов, мир и единство, като моля при това за Вашите свети молитви.

Светата личност и значимото наследие на преставилия се преди пет месеца в Господа Високопреосвещен наш митрополит и духовен отец Киприан прави нашето служение изключително отговорно и трудно, а като отчитам и своята немощ, поверявам себе си на Божията грижа и подкрепа чрез застъпничеството на нашата Госпожа Богородица и на всички светци и особено – на любовта в Христа и братските молитви на Ваше Преосвещенство.

Смятаме за наш дълг, всечестни и Преосвещени в Христа наш брате, да Ви уведомим, че по Божия милост сме стояли крепки и непоклатими в православната вяра, вярвайки така, както са постановили нашите духоносни отци на Седемте вселенски събора, без да прибавят и без да отнемат нищо, и се стараем да спазваме неизменно наредбите на свещените канони и на свещените предания, под чието ръководството провъзгласяваме икуменизма за еклесиологична ерес, а календарната реформа – за осъдително новаторство.

След радостта от съвместното отпразнуване тук заедно с Вас тържеството на нашия митрополитски център през изминалата седмица, нашият Свещен Синод сметна за необходимо, освен всичко друго и в скромния си опит, разбира се, за принос към запазването и укрепването на многожеланото единство с нашите братя в Христа в по-широк мащаб, да ги уведоми, че Вашите „Еклесиологични позиции”, вече публикувани в превод на гръцки, английски и руски (подготвен е и превод на румънски), след внимателно разглеждане бяха принципно (in principio) приети от него; тези Ваши „Позиции” могат да станат удовлетворителна основа за среща-обединяване на всички православни антиикуменисти по Отеческия календар.

Също така Ви уверяваме, че официалният ни диалог с Църквата на ИПХ1 в Гърция под предстоятелството на архиепископ Калиник се провежда, с Божия помощ, отговорно и сериозно в дух на взаимно уважение, с основателни надежди за положителни резултати.

Като се надяваме и се молим горещо Божественият Строител на Църквата, нашият Господ Иисус Христос да ни дари богатството на Своята спасителна истина, за да благовестим пред целия свят в мир и единомислие, целуваме Ви отново, а във Ваше уважаемо лице – и целия пребъдващ с Вас благочестив клир и народ в Светия Дух за слава на Бога Отца,

оставайки с почит и искрена обич
обичен в Христа Ваш брат и съслужител,

† Оропски и Филийски митрополит Киприан,
Председател на Светия Синод на Противостоящите

1 Истинските православни християни – бел. на прев.


(c) Bulgarian-Orthodox-Church.org