Последна промяна:
13.09.2007 17:24

ОБРЪЩЕНИЕ

на предстоятелите на Свещения Синод на Противостоящите — Гръцка Православна Църква, на Румънската Старостилна Православна Църква и на Българската Старостилна Православна Църква към преосвещените архиереи Агатангел и Тихон и към всички присъединили се към всеки един от тях клирици и вярващи на Руската Православна Църква зад Граница


7 юли 2007 г. (24 юни, ст. ст.). Рождество на св. Иоан Предтеча, Кръстител Господен

Ваши Преосвещенства, досточтими архипастири, възлюбени в Христа отци, братя и сестри!

Ние, предстоятелите на трите Църкви — сестри в Гърция, Румъния и България „с една уста и с едно сърце” се обръщаме към вас със слово на любов в Иисуса Христа, нашия Господ.

„Благодат вам и мир от Бога Отца нашего и от Господа Иисуса Христа (1 Кор. 1:3)!

В своя исторически път Светата Христова Църква е преодолявала под водителството на Светия Дух неимоверни изпитания. Днес ние сме свидетели и като членове на Христовото тяло — участници в изпитанието и страданията, сполетели нашата възлюбена сестра — Руската Православна Църква зад Граница. Подписвайки на 17 май тази година уния с Московската патриаршия, водачите на Задграничната Църква се отказаха от нейния славен изповеднически и мисионерски подвиг и се врастнаха в организма на „световното православие”. Честните, отговорните, милеещите за Светото Православие и обичащи Христовата правда чеда на Руската Задгранична Църква бяха изправени пред съдбовен избор. Една част от тях се присъединява към Одеския и Таврически епископ Агатангел, а друга част — към Омския и Сибирски архиепископ Тихон, председател на Синода на Руската Истинно-православна Църква.

На нас са ни известни острите противоречия между епископ Агатангел и юрисдикцията, оглавявана от архиепископ Тихон, така както са отразени в информационните източници. Очевидно е обаче, че тези противоречия не са от вероизповедно естество и вярваме, че с помощта на Божията благодат те са преодолими. Всички ние, скъпи наши братя, знаем, че в периоди на тежки изпитания в живота на Църквата са възниквали разногласия дори между свети люде, както например между св. Иоан Златоуст и св. Епифаний Кипърски, между св. Кирил Александрийски и св. Иоан Златоуст, между Константинополските светители Фотий и Игнатий. Като ни най-малко не подценяваме тежестта на настоящето изпитание и болката от раните на разделението, ние се обръщаме към вас, преосвещените архиереи Тихон и Агатангел с топла братска молба:

В името на единството на светата Руска Православна Църква зад Граница;

в името на единството на нашето общо православно свидетелство;

в името на „тия малките” ( Мат. 18:14), на верните чеда на светата Руска Задгранична Църква, чиято православна църковна съвест архиереите униати разпънаха на кръст и през чиито сърца преминават кървавите бразди на разцеплението, които до вчера бяха заедно, бяха единни, а днес се оказват разделени преминавайки под омофора на всеки един от вас;

молим ви, скъпи наши братя, да намерите трудния, но благословен път един към друг, та с благодатта на Светия Дух да преодолеете взаимното разделение за радост на ангелите и на човеците, за слава на Православната Христова Църква, за отрада и утешение на страдащите чеда на светата Руска Православна Църква и на всички нас, вашите братя в Христа. Според силите си ние сме готови с братска любов и усърдие да помогнем за достигане на богоугодното единство помежду ви.

А вас, скъпи наши отци, братя и сестри, чеда на Руската Задгранична Църква, увещаваме с думите на Апостола: „молим ви, братя, в името на Господа нашего Иисуса Христа, да говорите едно и също, и да няма помежду ви разцепления, а да бъдете съединени в един дух и в една мисъл” (1 Кор. 1:10). Вие избрахте тесния и стръмен път, вие се подвизавате да влезете през тесните врата (Мат. 7:14), вие не тръгнахте по широкия друм на предателството и не се поддадохте на съблазните за земна слава и земни изгоди. Господ да увенчае подвига ви с победен край!

С любов в Христа и с топла молитва към Него да бъдем всички едно:

Оропски и Филийски митрополит Киприан, Председател на Свещения Синод на Противостоящите

Власий, митрополит и архиепископ на Румънската Старостилна Православна Църква

Триадицкий епископ Фотий, Предстоятел на Българската Старостилна Православна Църква


Издание на Българската Старостилна Православна Църква
http://bulgarian-orthodox-church.org
При предявени претенции за авторски права върху текстове от този сайт те ще бъдат изключени от общодостъпния му фонд.
Any claim to authorship infringment could be respected by suspending the unit from the generally accessible area of this site.
Contacts:

e-mail address for contacts - gif picture