Кратка биографична бележка за игумения Серафима

Монахиня Серафима (Димитрова) е родена през 1949 г. в София. При св. Кръщение получава името Христина. Завършва Френската езикова гимназия, висше образование получава в Университета по архитектура, строителство и геодезия (тогава Висш инженерно-строителен институт), специалност Архитектура. От ученическите и студентските си години Христина Димитрова не може да приеме материалистическия светоглед, който по онова време е задължителен в страните зад „желязната завеса“. В своя търсеж на истината за битието тя открива Православната вяра и решава всецяло да ѝ се посвети. След като завършва висшето си образование, работи три години по специалността си в проектантска организация, както изискват законите в комунистическа България. През този период става духовно чедо на приснопаметния архимандрит Серафим (Алексиев), а той, от своя страна, я запознава с матушка Серафима (Ливен), игуменка на Покровската девическа обител в Княжево.

През октомври 1975 г., в изпълнение на своето проверено през годините желание за монашество, тя постъпва в обителта и поема пътя на монашеския живот под духовното ръководство на приснопаметната матушка Серафима. Участва в редица послушания – строителни дейности, иконопис, фотография и др. След падането на комунистическия режим става възможно да се издава и разпространява духовна литература. С благословението на матушка Серафима, послушница Христина оглавява издателската дейност на манастира. През 90-те години на ХХ в. тя участва и в организирането на строежа на катедралния храм „Успение Богородично“ в София.

На 7 февруари 1998 г. послушница Христина е постригана за расофорна монахиня с името Злата в чест на св. великомъченица Злата Мъгленска; на 8 февруари 2007 г. инокиня Злата приема мантийно монашество с името Серафима в чест на светител Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец. На 8 октомври 2012 г. е избрана от сестринството за игуменка на манастира.