Българска Старостилна Православна Църква

Престави се в Господа монах Адриан (Балев)

На 19 януари (6 януари ст. ст.) 2015 г., Свето Богоявление, след тежко боледуване премина във вечността обичният ни брат монах Адриан (Балев), роден на 8 септември 1968 г.

Още като младеж Румен обиква монашеството. Става послушник в Жаблянския манастир „Св. Йоан Предтеча”, където е постриган за монах. В условия, подлагащи на тежко изпитание християнското съзнание и дори устоите на човешката личност, монах Адриан запазва будната си съвест и безусловната си честност. Той служеше на Бога и ближните без да се жали и за него това бе нещо естествено. Трогателни бяха ежедневните грижи за духовния му брат монах Василий, който страда от множествена склероза и от младежка възраст е прикован към инвалидна количка.

Преди две години отец Адриан заболя нелечимо от рак. Той посрещна това последно земно изпитание по монашески, готвеше се за раздялата с временния живот, държеше се за молитвата, която горещо обичаше, не преставаше да мисли и се да грижи първо за ближния, а после за себе си.

Милостивият Бог да прости волните и неволните прегрешения на нашия новопреставен брат и да упокои душата му в Небесните Си селения – там, дето няма болка, нито печал, но безкраен живот.

Слово на Негово Преосвещенство Триадицкия епископ Фотий, произнесено на опелото на монах Адриан.

Отец Адриан на 1 декември 2013 г.

Кадри от опелото.

Гробът.


(c) Bulgarian-Orthodox-Church.org