Българска Православна Старостилна Църква

СЪОБЩЕНИЕ
от името на Църковния съвет на
Българската Православна Старостилна Църква


17 февруари (4 февруари ст. ст.) 2019 г.
Неделя на Митаря и Фарисея.
Преп. Исидор Пелусиот

Обични в Господа отци, братя и сестри,

С дълбока скръб ви известяваме, че на 16 февруари (3 февруари, ст. ст.) 2019 г. се престави в Господа познатият на мнозина от нас и топло обичан бивш митрополит на Етна Хризостом. В негово лице Българската Православна Старостилна Църква загуби свой изключително голям приятел и благодетел. Тесни връзки на доверие и обич ни свързваха с митрополит Хризостом повече от четвърт век, още от 1993 г., когато на 17 януари (н. ст.) той взе участие в епископската хиротония на тогавашния йеромонах Фотий. Негово Високопреосвещенство винаги подчертаваше уважението си към предстоятеля на Църквата ни, дълбокото си духовно единство с него. В личността на приснопаметния архиерей се съчетаваха по неповторим начин висок академизъм и ерудиция с монашеска скромност, простота и откритост. Неговите посещения винаги ни носеха радостта от съприкосновението с духа на православното Предание, в което той живееше.

Трудно могат да бъдат изредени многобройните прояви на любов към нашата Църква, просияли от сърцето на митрополит Хризостом. Паметна ще остане за нас проведената през 2000 г. екзархийска конференция на ръководения тогава от него Американски екзархат на Синода на противостоящите. Това събитие постави началото и на подготовката за прославлението на Баташките новомъченици, след като гостите посетиха историческата църква в Батак. Сестрите от манастира „Св. преподобномъченица велика княгиня Елисавета“ в Етна нарисуваха и ни подариха прекрасната икона на новомъчениците. Тя бе донесена от група духовници, които взеха участие в тяхното прославление през 2006 г.

Неоценима беше помощта и подкрепата на митрополит Хризостом за нашата Църква и в редица случаи на сериозни изпитания в нейния живот. От дълбоко принципни убеждения той се ангажираше с нашата кауза винаги като със своя лична кауза. Неговата кончина за нас е наистина твърде тежка и трудно оценима загуба.

Милостивият Господ да прости волните и неволни прегрешения на Своя верен служител, който усърдно се потруди през земния си път, свидетелствайки проникновено за пълнотата на вярата и автентичния дух на Православието в днешния апостасиен свят. Христос Бог да всели душата му в селенията на праведните, озарявани от несътворената светлина на пребожествената Троица!


БИОГРАФИЧНА БЕЛЕЖКА ЗА МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ

митрополит Хризостом

Бившият митрополит на Етна Хризостом е роден в Калифорния, САЩ, през 1943 г.

Дипломира се по специалностите Обща история и История на Византия, а също и по специалността Психология в Калифорнийския университет. Става доктор по психология в Принстънския университет. Преподавал е в университетите в Калифорния и Ашланд и в Богословската семинария в Ашланд. Бил е изследовател в богословските факултети на университетите в Харвард и Оксфорд и гост-преподавател в Богословския институт в Упсала, Швеция, както и в университетите в Букурещ и Яш.

Негово Високопреосвещенство беше член на Американската асоциация по психология, на асоциацията Фулбрайт, както и на Американската асоциация на университетските преподаватели. Написал е значителен брой книги и статии в чуждестранни периодични издания. До кончината си е старши научен изследовател в Центъра за традиционалистични православни проучвания.

Ръкоположен е за епископ с титлата Орейски в манастира „Св. Св. Киприан и Юстина“, Фили, Гърция, на 21 януари 1986 г. През 1988 г. е избран за пръв епископ на новооснованата епископия в Етна, Калифорния, САЩ. През 1995 г. получава от Синода на противостоящите почетната титла архиепископ. При обединението на Синода на противостоящите и Църквата на истинските православни християни в Гърция през 2014 г., архиепископ Хризостом получава титлата митрополит в съответствие с административната структура на тази църква. През 2015 г. нейният Синод удовлетворява молбата на митрополит Хризостом за оттегляне на покой, като на негово място е назначен духовният му син и дотогавашен викарий – Фотикийският епископ Авксентий.

Негово Високопреосвещенство съчетава научните си трудове с пастирска и мисионерска дейност, като чрез неговия пример път към Православието, а в някои случаи и към монашеството, намират надарени представители на академичната общност.

Драгоценен плод от пастирските трудове на митрополит Хризостом са двата образцови манастира в гр. Етна, щата Калифорния – мъжкият манастир „Св. Григорий Палама“ и женският манастир „Св. великомъченица велика княгиня Елисавета“.

През 1981 г. той основава Център за традиционалистични православни проучвания при манастира св. Григорий Палама, развиващ изследователска, издателска и образователна дейност. На базата на този Център през 2016 г. е открита Семинария „Св. Фотий Велики, патриарх Константинополски“, венец на полаганите от митрополит Хризостом усилия за духовна и богословска подготовка на бъдещи клирици и църковнослужители.


inform@bulgarian-orthodox-church.org