СКРЪБНА ВЕСТ
Съобщаваме, че на 16 април 2021 г., след продължително тежко боледуване, се престави в Господа

МОНАХ АМОН
(в света Ангел Радушев)
Роден на 28 декември 1945 г.

На жизненото си поприще покойният брат Амон е известен най-вече като зограф, богослов, издател. В годините на атеистичния комунистически режим е репресиран заради разпространяването на православна духовна литература, издавана на Запад. Претърпява тежки морални страдания.

Като студент в Духовната академия, Ангел Радушев заедно с още няколко колеги предава на тогавашния ректор Макариополския епископ Николай обръщение до Светия Синод на Българската патриаршия с молба да бъдат възстановени на длъжностите си архимандрит доцент Серафим (Алексиев), току-що пенсионирал се по това време, и архимандрит доцент Сергий (Язаджиев), уволнен от Академията поради „непригодност“. Както е известно, и двамата видни духовници и наши отци не приемат проикуменическата ориентация на Патриаршията и свързаната с нея църковно-календарна реформа от 1968 г., поради което са подложени на санкции от църковната власт.

На 6 февруари т. г. се изпълнява дълголетен съкровен копнеж на Божия раб Ангел – да бъде удостоен със светия ангелски образ – копнеж, който той е споделял със съпругата си, и срещал разбиране от нейна страна. С благословение на Негово Високопреосвещенство Триадицкия митрополит Фотий, предстоятел на Българската Православна Старостилна Църква, Созополският епископ Серафим пострига прикования на болничното легло Ангел Радушев в малка схима с името Амон в чест на преподобния наш отец Амон, чиято памет Църквата чества на 17 октомври (4 октомври ст. ст.).

Христос Бог да прости волните и неволни съгрешения на обичния ни монах Амон, да приеме душата му, която се стремеше към Него, да я обгърне с милостта Си и да я приеме в Небесните Си обители. Вечна да бъде паметта му!

Опелото на монах Амон бе отслужено в катедралния храм „Успение Богородично“.

Погребението ще бъде извършено в сряда, 21 април, от 13.00 ч. в гробищния парк „Бояна“.

От Църковния съвет на Българската Православна Старостилна Църква и Църковното настоятелство на катедралния храм „Успение Богородично“