СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ ПО ПОВОД КОНЧИНАТА НА НИКОПОЛСКИЯ ЕПИСКОП ВИКТОР ОТ ИМЕТО НА ЦЪРКВИТЕ – СЕСТРИ
 1. РУСКА ПРАВОСЛАВНА ЗАДГРАНИЧНА ЦЪРКВА

  Скъпи владици Фотий и Серафим!

  Приемете моето съболезнование по повод кончината на нашия събрат епископ Виктор. Преживявам заедно с вас тази тежка загуба за всички ни.

  Царство Небесно и вечна памет на новопреставения владика Виктор!

  Ваш събрат в Христа
  † Митрополит Агатангел

  10.05.2021 г.


 2. ЦЪРКВА НА ИСТИНСКИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ В ГЪРЦИЯ
  СВЕЩЕН СИНОД

  Атина 13-05/30-04-2021

  До Негово Високопреосвещенство
  Триадицкия митрополит Фотий,
  първойерарх на Българската Православна Старостилна Църква

  Ваше Високопреосвещенство, свети братко, Христос воскресе!

  Като научихме за упокоението в Господа на възлюбения наш брат и съслужител Никополския епископ Виктор, се изпълнихме с тъга и печал от неочакваната случка по неизповедимите съдби на нашия Бог. Отмина във вечността един толкова полезен и способен архиерей на Истинната Православна Църква в България, оставяйки дълбока скръб у онези, които го познаваха далеч отвъд пределите на неговата родина.

  По време на неговата болест се молехме да се изпълни Божията воля, която в крайна сметка не съвпадна с човешката, след като по Божия повеля неговата душа отиде на небесата през този радостен период от Цветния Триод.

  Като отправяме молитвите си за вечното му упокоение в селенията на праведните, изразяваме пред Вас, Високопреосвещени брате, сърдечното съчувствие и топлите съболезнования на Свещения Синод на Църквата ни в Гърция и в чужбина, като се молим за божествена утеха свише за Вас, както и за клира и паството на нашата Българска Църква сестра.

  От името на Свещения Синод
  † Атински архиепископ Калиник


 3. ЦЪРКВА НА ИСТИНСКИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ В ГЪРЦИЯ
  МИТРОПОЛИЯ НА ОРОПОС И ФИЛИ

  До Негово Високопреосвещенство
  Триадицкия митрополит г-н Фотий,
  София, България

  28 април 2021 ст. ст.
  † Девет мъченици в Кизик

  Ваше Високопреосвещенство и многовъзлюбени в Христа брате,

  Христос воскресе!... Воистину воскресе!

  Като се осведомихме, посред свещената атмосфера на светлина и радост от всеславното Възкресение на нашия Господ, за внезапното отшествие на нашия брат и съслужител архиерей Виктор от временното и отминаващото във вечните и неизменни райски селения, бързаме да изразим справедливата си по човешки наша скръб, но и безропотното ни послушание към пресветата воля на нашия Господ.

  "Да бъде благословена Господнята воля!..." "Кой е познал ума Господен?..."

  Състрадаваме Ви поради това голямо изпитание за Ваше Високопреосвещенство, но същевременно носим заедно с Вас този тежък кръст, понеже се лишихте – по човешки – от един достоен сътрудник в служението на Господнето лозе. При това имаме уверението, че приснопаметният Никополски епископ Виктор е намерил дръзновение пред Господа и ще се погрижи за достойните Ваши приемници – помощници с молитвите на Всепречистата наша Владичица Богородица и на всички светци. Амин!

  С възкресно целование, изпълнено с надежда и мир, Ви желаем мир и утеха свише в нетварната светлина на Света Троица.

  Най-малък в Христа брат, заедно с Негово Високопреподобие архимандрит Теодосий и братството му, както и с целия клир и [Божи]народ на нашата Митрополия.

  Най-малък Христов служител, препасан с пояс,
  † Киприан, митрополит на Оропос и Фили


 4. ЦЪРКВА НА ИСТИНСКИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ В ГЪРЦИЯ
  ЕПИСКОПИЯ НА ЕТНА И ПОРТЛАНД

  Съболезнователно писмо, от Негово Преосвещенство Етнийския и Портландски епископ Авксентий, отправено към Негово Преосвещенство Созополския епископ Серафим.

  Ваше Преосвещенство, Воистину воскресе!

  Това бе възможно най-тъжната новина, която ме събуди тази сутрин. Толкова съжалявам за загубата, която претърпяхте Негово Високопреосвещенство и Вие. Нека Бог ви утеши и укрепи за тежките отговорности, които ще паднат върху плещите ви. Моля Ви да не се колебаете да се обърнете към мен, ако с нещо мога да помогна. В същото време възнасям немощните си, но искрени молитви за Негово Високопреосвещенство и за Вас.

  Във възкръсналия Господ,
  † ЕА

  11.05.2021 г.


 5. РУМЪНСКА ПРАВОСЛАВНА СТАРОСТИЛНА ЦЪРКВА

  Ваше Високопреосвещенство, митрополит Фотий
  Ваше Преосвещенство, епископ Серафим,
  Христос воскресе!

  В тези дни, пълни със светлина и радост, когато нашият Господ Иисус Христос низвергна дявола, трябва да сме радостни и щастливи. Но понякога тъжни събития могат да превърнат тази радост в мъка и тъга. Научихме новината за епископ Виктор и радостта ни се превърна в печал.

  Не можем да изразим скръбта на душите ни, защото Негово Преосвещенство бе наш брат в Христос, истински епископ в тези трудни времена, пример за вяра и кураж.

  Но понеже Бог знае всичко, Той е преценил, че днес е подходящото време да вземе душата на епископ Виктор и да я всели в място на зелени пасища, в място на светлина, в място без болка, заедно с всички светци.

  Винаги ще помним епископ Виктор като образец на християнски начин на живот, като предан пастир, като приятел и добър човек.

  В тези трудни дни ще се молим за всички вас, ще се молим Бог да ви запази силни и здрави!

  Нека душата му почива в мир и паметта му да е вечна!

  Христос воскресе!

  † Сучавски епископ Софроний,
  секретар на Свещения Синод

  10.05.2021 г.


 6. СРЪБСКА СВОБОДНА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА В АВСТРАЛИЯ

  Съболезнования, изпратени от Негово Преосвещенство епископ Христофор, предстоятел на Сръбската Свободна Православна Църква в Австралия (адресирани до епископ Серафим).

  Христос воскресе!

  Ваше Преосвещенство, благословете!

  От името на клира и паството на нашия диоцез, както и от мое име, Ви моля да приемете нашите най-дълбоки съболезнования по случай кончината на Негово Преосвещенство епископ Виктор. Всички ние се молим нашият Господ да всели душата му в Небесното царство и вярваме, че епископ Виктор също ще се моли за нас. Ваше Преосвещенство, моля Ви да предадете нашите съболезнования на Негово Високопреосвещенство митрополит Фотий. Още веднъж моля за благословението Ви и за светите Ви молитви.

  18.05.2021 г.