Последна промяна:
18.10.2009 19:14

 

Архипастирско посещение на енориите на Българската Старостилна Православна Църква в Южна и Югоизточна България

english | русский

Скитът «Преп. Теодосий Търновски» край с. Богдан (община Карлово, област Пловдив)

На 15 юни 2009 г. (нов стил) Негово Преосвещенство Триадицкият епископ Фотий, придружаван от свои сътрудници, предприе пастирско посещение на енориите на Българската Старостилна Православна Църква в Южна и Югоизточна България. Скитът «Преп. Теодосий Търновски» край средногорското село Богдан бе първото посетено място. През 1999 г. там започна строителството на малък храм «Въведение на Пресвета Богородица»; то продължава и досега, според скромните средства на тружениците и вярващите. Игуменът на скита, архимандрит Сава (Тинков), родом от самото село Богдан, ни оказа радушен прием. В кратка беседа с енориаши на о. Сава от гр. Карлово епископ Фотий отговори на техни въпроси, свързани с църковния и духовния им живот.

Триадицкият епископ Фотий беседва с архимандрит Сава пред новостроящия се храм

Поглед от двора на малката обител към близките планини

Поглед към село Богдан (на преден план се вижда, откъм западната му страна, храмът на обителта)

Югоизточен вид на храма

Енорията на БСПЦ в гр. Сливен

На същия ден (15 юни) епископ Фотий посети сливенската енория на Българската Старостилна Православна Църква. В храма на енорията, посветен на светия мъченик Димитър Сливенски, Негово Преосвещенство проведе духовна беседа с нашите вярващи от града.

Храмът «Свети мъченик Димитър Сливенски» в подножието на сливенския Балкан

Поглед към храма от западната му страна

Беседа на епископ Фотий с православни християни от гр. Сливен (отдясно на Негово Преосвещенство е енорийският свещеник о. Димитър Бабулков)

Звукозапис на част от беседата с енориашите

След беседата

Енорията на БСПЦ в село Русокастро

На 16 юни 2009 г. (н. ст.) епископ Фотий посети паството на БСПЦ село Русокастро, Бургаска област.

Обща снимка след срещата

Звукозапис на част от беседата с енориашите

Енорията на БСПЦ в гр. Бургас

На същия ден (16 юни) вечерта епископ Фотий бе сред паството ни в Бургас — срещата бе организирана в дома на наши енориаши и се отличаваше с непосредственост и топлота. От снимките по-долу може да се усети атмосферата и връзката между пастира и вярващите по време на беседата

И след нея...

Звукозапис на част от беседата с енориашите

Отдясно на епископ Фотий — свещеник Доротей Стоянов, обгрижващ енориашите в Бургас и Русокастро

Енориите на БСПЦ в Пловдив и Пазарджик с храм в гр. Стамболийски

На 18 юни 2009 г. в град Стамболийски, Пловдивска област, срещата с енориашите от Пловдив и Пазарджик се проведе в храма, посветен на светия великомъченик и победоносец Георги.

Отляво на Негово Преосвещенство — обгрижващият енорията свещеник о. Константин Дженков (енорийски свещеник на Българската Старостилна Православна Църква в гр. Габрово)

Звукозапис на част от беседата с енориашите

Енорията на БСПЦ във Велинград

На 19 юни 2009 г. епископ Фотий проведе среща с енориашите на Българската Старостилна Православна Църква във Велинград. Отрадно бе да видим големия напредък на строежа на храма, посветен на Небесната Царица в чест на нейната икона «Радост на всички скърбящи». Преди няколко години Пресвета Богородица по чуден начин запази от голямото наводнение параклиса, посветен на тази Нейна икона, който сега изглежда съвсем мъничък в сянката на новостроящия се храм. За това чудо преди време разказа един от вярващите във Велинград, Билян Желязков (тук може да видите видеофилм с разказа за чудото, а също да прочетете повече за историята на иконата — в книгата „Чудотворната икона на Пресвета Богородица «Радост на всички скърбящи» — история, акатист, едно съвременно чудо“ (898 К)).

Звукозапис на част от беседата с енориашите

Епископ Фотий и енориашите след беседата. Отдясно на Негово Преосвещенство стои свещеник Валентин Тодоров, обгрижващ тази енория


(c) Bulgarian-Orthodox-Church.org