Българска Старостилна Православна Църква

Опело и погребение на Негово Високопреосвещенство Оропския и Филийски митрополит Киприан в манастира „Свети Киприан и Юстина“ край Атина, Гърция, център на Свещения Синод на Противостоящите на Истинно-Православната Църква в Гърция

На 30 май (17 май ст. ст.) 2013 г., четвъртък, след дългогодишно боледуване, на 78 годишна възраст, мирно се престави в Господа Оропският и Филийски митрополит Киприан, председател на Синода на Противостоящите на Гръцката Истинно-Православна Църква.

Опелото бе извършено в съборния манастирски храм на манастира на 1 юни (19 май ст. ст.) от Негово Преосвещенство Орейския епископ Киприан, заместник-председател на Синода на Противостоящите в съслужение с архиереи, свещеници и дякони от Гърция, Румъния, България, Русия, САЩ, Италия, Швеция, Чехия и Словакия. Нашата Църква бе представена от Негово Преосвещенство Триадицкия епископ Фотий, свещеник Христо (Табутов), дякон Николай Петров, йеродякон Пантелеимон (Орманов) и група миряни.

Кадър от литургията преди опелото.

Кадри от опелото.

Прощаване с митрополит Киприан.

Литийно шествие с тялото на преставилия се йерарх.

Последни мигове с духовния отец.

Гробът.

Бъдещият параклис, посветен на св. Йоан Шанхайски и Сан-Франциски чудотворец, в дясната част на който се намира гробът на митрополит Киприан.

След погребението.

Слово на Негово Преосвещенство Триадицкия епископ Фотий по повод кончината на митрополит Киприан.


Снимки: манастир „Свети Киприан и Юстина“ и Dogma.gr


(c) Bulgarian-Orthodox-Church.org