Българска Старостилна Православна Църква

Последна промяна:
17.11.2010 23:53

Участие на Негово Преосвещенство Триадицкия епископ Фотий в освещаването на катедралния храм на манастира "Успение на Пресвета Богородица" в Букурещ, столичен център на Румънската Старостилна Православна Църква

english | русский

На 23 и 24 октомври 2010 г. Негово Преосвещенство Триадицкият епископ Фотий посети мъжкия манастир на Румънската Старостилна Православна Църква „Успение Богородично” в Букурещ по покана на Негово Преосвещенство Илфовския епископ Флавиан, който живее в този манастир и е бил дългогодишен негов игумен. Поводът за поканата бе освещаването на съборния манастирски храм. На тържественото събитие се стекоха мнозинството от румънските архиереи начело с Негово Високопреосвещенство Власий, митрополит и архиепископ на Румънската Старостилна Православна Църква, а също и гости от сестрите – Църкви. Св. Синод на противостоящите на Гръцката Православна Църква на отеческия календар беше представен от Негово Преосвещенство Метонския епископ Амвросий, а от Американския екзархат на същия Синод пристигна Негово Високопреподобие архимандрит Акакий, игумен на манастира „Св. Григорий Палама” в Етна, Калифорния.

Кратки сведения за манастира „Успение Богородично” в Букурещ

Основател на монашеското общежитие на улица „Телевизиунии” № 14 в Букурещ е епископ Евлогий (Оца, +1979), изповедник и йерарх на Румънската Старостилна Православна Църква. През 1964, наскоро освободен от затвора, където е лежал по скалъпено обвинение в „противодържавна дейност”, епископ Евлогий се установява в Букурещ. Тук той купува къща на споменатия адрес, която впоследствие преустройва в параклис с епископско седалище, а по-късно – в мъжки манастир с храм, посветен на Успението на Божията Майка.

На 10 октомври 1965 г. органите на милицията и на комунистическата служба за сигурност „Секуритате” нахлули в храма по време на служба, за да „заловят на местопрестъплението” епископ Евлогий заедно с още трима духовници като свещенослужители на „забранено вероизповедание”. Епископ Евлогий и тримата свещеници били формално разпитани и осъдени на тъмничен затвор.

До декемврийската революция в Румъния през 1989 г. манастирският храм „Успение Богородично” е бил разрушаван четири пъти – през 1968, 1970, 1974 и 1983 г. (през 1983 г. е задържан от органите на „Секуритате” и осъден на затвор тогавашният игумен йеромонах, сега епископ Флавиан). Последното разрушаване е било на 26 май 1983 г. – храмът е бил изравнен със земята от булдозери, като гробът на епископ Евлогий (Оца) е бил осквернен, а тленните му останки са пренесени на място, което не е известно и до днес.

Църквата Успение Богородично, разрушена през 1983 г.


След 1989 г. започва изграждането на нов голям храм в молдовски стил. Основният камък е положен на 2 септември 1991 г. Успоредно с храма израства и внушителен комплекс от манастирски здания. След като бе окончателно завършен и изцяло зографисан, съборният манастирски храм „Успение на Пресвета Богородица” бе тържествено осветен на 24 октомври (11 октомври ст. ст.) 2010 г.

Освещаването на храма

Чинът на великото освещаване бе извършен в неделя, 24 октомври (11 октомври ст. ст.). Специално за случая бе изграден временен олтар в двора на манастира, в който се отслужи всенощното бдение на 23 октомври (10 октомври ст. ст.) вечерта.

Чинът на освещаване на св. Престол, храма и множество антиминси започна в неделя от, 6:00 часа. Престолът е направен изцяло от мрамор със съответните ниши за вграждане на свети мощи, а също и с ниша, в която при самото освещаване се зазижда горящо кандило. Всички архиереи, участващи в освещаването, подписват специални грамоти. По време на чина се извършва литийно шествие с трикратна обиколка на храма, като предстоятелят носи ковчеже със светите мощи, положено върху дискос. Подир всяка една обиколка, пред затворените врати на храма се четат определени молитви. Сетне вратите се отварят и шествието влиза в храма. Ковчежето с мощите се вгражда в св. Престол, залива се с „восхомастика“ - разтвор от разтопен восък, мраморен прах и различни благовонни смоли и масла; после отгоре се полага мраморна плоча, в четирите края на която се поставят изображения на четиримата евангелисти. Подир това се зазижда и нишата с кандилото. Св. Престол се покрива с бяло покривало, което се обвързва кръстообразно с въже, запечатва се с восък и се покрива с голяма (600 кг.) плоча от мрамор. След това се облича с празнично покривало - индития. Освещават се антиминсите и храмът бива помазан върху четирите си стени със свето миро.

По обичай, възприет само в Румънската Църква, в деня на освещаването на храм всички миряни – мъже, жени и деца се допускат в св. олтар, за да се поклонят пред осветения Престол и да го целунат. Поради тази причина, за да не се прекъсва поклонението, продължило до късно през деня, след чина на освещаването светата литургия бе отслужена във временния олтар до храма, като върху престола бяха положени всички новоосветени антиминси.(c) Bulgarian-Orthodox-Church.org